Euroliść na opakowaniu – twoja supermoc w sklepie. Jak go szukać i co gwarantuje?

Agnieszka Gotówka

Szukasz w sklepie wartościowej żywności, ale gubisz się wśród haseł "eko", "bio" i "naturalny"? Z pomocą przychodzi Euroliść, czyli oficjalne logo europejskiego systemu rolnictwa ekologicznego. Sprawdź, jak je rozpoznać i dlaczego warto mu zaufać.

Jak rozpoznać unijny symbol żywności ekologicznej?

Idea rolnictwa ekologicznego narodziła się oddolnie, a wraz z nią także zasady dotyczące produkcji i przetwórstwa żywności ekologicznej. Jednak wraz z rosnącą popularnością tej kategorii żywności zaczęły pojawiać się przypadki nadużyć. Nieuczciwi producenci i dystrybutorzy oznaczali produkty konwencjonalne jako ekologiczne. Aby zapobiec takim praktykom, Unia Europejska zdecydowała się na prawne uregulowanie zarówno metod produkcji ekologicznej, jak i zasad znakowania tego typu żywności. Symbolem tych standardów jest unijne logo ekologiczne (tzw. Euroliść) wyłonione w konkursie i oficjalnie zatwierdzone w lipcu 2010 roku po głosowaniu internautów.

Źródło: Adobe Stock. Wybierając żywność ekologiczną, wspierasz rolników, którzy produkują ją z troską o naturę i wysoką jakość płodów rolnych.

Unijny symbol żywności ekologicznej to tzw. zielony liść utworzony z dwunastu białych gwiazdek na zielonym tle. Umieszczany jest na opakowaniach produktów spełniających normy rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej. Oprócz logo, na etykiecie znajduje się także kod jednostki certyfikującej oraz wskazanie pochodzenia surowców rolnych wchodzących w skład produktu (z UE, spoza UE lub z obu obszarów). Dzięki temu łatwo odróżnić produkty ekologiczne od konwencjonalnych.

Aby produkt mógł być oznaczony symbolem Euroliścia, producent musi spełnić wszystkie unijne wymogi i zdobyć certyfikat ekologiczny. Obejmuje to nie tylko stosowanie odpowiednich metod uprawy i hodowli, ale także skrupulatne dokumentowanie każdego etapu produkcji oraz precyzyjne znakowanie certyfikowanych produktów. Każdy, kto działa w rolnictwie ekologicznym – od pola, przez magazyny i przetwórnie, aż po dystrybucję oraz import i eksport – musi posiadać ważny certyfikat potwierdzający zgodność z unijnymi normami. Kontrole są regularne, a wszelkie uchybienia skutkują konsekwencjami, w tym obowiązkiem natychmiastowego wycofania produktu z rynku na koszt producenta i zakazem dalszego używania oznaczenia ekologicznego.

Źródło: Adobe Stock.

W Polsce system kontroli i certyfikacji żywności ekologicznej opiera się na ścisłej współpracy kilku instytucji. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi odpowiada za wdrażanie unijnych wymogów dotyczących produkcji ekologicznej, natomiast Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych upoważnia i nadzoruje jednostki certyfikujące, współpracując przy tym z Inspekcją Weterynaryjną oraz Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Polskie Centrum Akredytacji natomiast akredytuje jednostki certyfikujące, które następnie, po uzyskaniu upoważnienia od GIJHARS, przeprowadzają kontrolę u producentów.

Wybieraj świadomie – dla siebie i planety

Ekologiczna żywność produkowana jest bez stosowania pestycydów i nawozów sztucznych, z poszanowaniem przyrody i dobrostanu zwierząt. To gwarancja jakości i odpowiedzialności wobec środowiska i lokalnych rolników, którzy swoją codzienną pracą wspierają zrównoważony rozwój i chronią zasoby naturalne naszej planety.

Nie trzeba od razu zmieniać całej diety. Na początek warto zacząć od jednego produktu z symbolem Euroliścia. Dobrym wyborem mogą być ekologiczne owoce, które spożywamy na surowo, ze skórką, np. jabłka czy truskawki. W ich przypadku różnica w jakości i czystości biologicznej jest szczególnie istotna, bo to właśnie owoce konwencjonalne często zawierają pozostałości środków ochrony roślin.

Gdzie i jak kupować żywność z unijnym symbolem Euroliścia?

Najłatwiej znaleźć ją w supermarketach i dyskontach, które zapewniają dostęp do certyfikowanych produktów także mieszkańcom mniejszych miejscowości. Produkty ekologiczne zwykle znajdują się w działach z warzywami i owocami, nabiałem czy produktami sypkimi, a w większych sklepach tworzone są specjalne strefy bio.

W dużych miastach warto zwrócić uwagę na sklepy z żywnością ekologiczną, które oferują szerszy wybór certyfikowanych produktów. Razem ze sprzedażą online odpowiadają za znaczną część rynku ekologicznego w Polsce.

Wybierając żywność z Euroliściem, mamy pewność, że wspieramy odpowiedzialne praktyki rolnicze, troskę o środowisko i jakość, której możemy zaufać.

Źródło: materiały partnera.