Mniejszy ślad, lepszy świat. Odkryj, jak rolnictwo z Euroliściem wspiera klimat

Agnieszka Gotówka

O śladzie węglowym mówi się ostatnio bardzo dużo. I słusznie, bo to jedno z najistotniejszych narzędzi do mierzenia naszego wpływu na klimat i środowisko. Produkcja i konsumpcja żywności mają w tym procesie ogromne znaczenie. Czy produkcja żywności ekologicznej może przyczynić się do ratowania klimatu?

Rolnictwo a ślad węglowy

Ślad węglowy to suma gazów cieplarnianych, przede wszystkim dwutlenku węgla (CO₂), ale też metanu i podtlenku azotu, które emitujemy do atmosfery w wyniku codziennych działań – od podróży samochodem, przez korzystanie z prądu, po wybory żywieniowe. Wszystko, co kupujemy, jemy i zużywamy, ma swój "niewidzialny" ślad, który można mierzyć w kilogramach lub tonach CO₂. Takie wyliczenia pomagają nam zrozumieć, jak nasze decyzje wpływają na środowisko. Dzięki temu świadome wybory mogą przyczynić się do zmniejszenia negatywnego wpływu na planetę.

Źródło: Adobe Stock. Rolnictwo odpowiada za ok. 12% emisji gazów cieplarnianych, a cały łańcuch produkcji żywności – od 21 do 37% [1].

Jednym z głównych sprawców emisji gazów cieplarnianych, ale też nadmiernego zużycia wody oraz zanieczyszczenia gleby, jest rolnictwo. To przysłowiowy miecz obosieczny, bo intensywne, przemysłowe uprawy, mimo że mają na celu zwiększenie produkcji żywności, często prowadzą do degradacji gleby: wyjaławiają ją, ograniczają jej zdolność do magazynowania wody i powodują utratę cennej bioróżnorodności. W efekcie ziemia staje się mniej urodzajna, a plony zamiast rosnąć, spadają.

Zupełnie inaczej na środowisko wpływa rolnictwo ekologiczne. Zamiast niszczyć, stara się dbać o glebę, stosując naturalne nawozy i metody uprawy, które odbudowują żyzność ziemi i wspierają różnorodność organizmów. Dzięki temu gleba nie tylko lepiej zatrzymuje wodę, ale też staje się zdrowsza i bardziej odporna na zmiany klimatu. Rolnictwo ekologiczne to więc nie tylko sposób na produkcję żywności, ale przede wszystkim inwestycja w przyszłość naszej planety.

Im bliżej, tym lepiej

Ślad węglowy generowany jest nie tylko przez sam proces produkcji żywności, ale także przez jej transport. Im dalszą drogę musi pokonać produkt, tym większa emisja dwutlenku węgla i innych gazów cieplarnianych. Dlatego tak ważne jest, aby wybierać żywność ekologiczną od lokalnych dostawców. Produkty kupowane u rolników z naszej okolicy trafiają na nasze stoły bez konieczności pokonywania setek czy tysięcy kilometrów, co znacznie ogranicza negatywny wpływ na klimat. W ten sposób wspieramy też lokalną gospodarkę i społeczność.

Euroliść na etykiecie – realny wybór dla klimatu i lokalnych społeczności

Certyfikowane produkty ekologiczne są wytwarzane z poszanowaniem naturalnych procesów – bez sztucznych nawozów i pestycydów, których produkcja jest energochłonna, a przy tym silnie obciążają środowisko.

To oznacza, że sięgając po produkty z Euroliściem (europejskim logo systemu rolnictwa ekologicznego), podejmujesz konkretny i realny krok na rzecz ochrony klimatu. Certyfikat to gwarancja, że żywność pochodzi z gospodarstw spełniających surowe normy ekologiczne, które minimalizują negatywny wpływ na środowisko. Kupując takie produkty, wspierasz rolnictwo przyjazne dla gleby, wody i powietrza oraz ograniczasz emisję szkodliwych gazów cieplarnianych.

Kupuj mądrze, jedz lepiej, zmieniaj świat

Dobra wiadomość jest taka, że żywność ekologiczna jest znacznie łatwiej dostępna niż jeszcze kilka lat temu. Coraz więcej sklepów wprowadza do swojej oferty certyfikowane produkty. W wielu miastach regularnie odbywają się targi, które są doskonałą okazją nie tylko do zakupu świeżej, najczęściej lokalnej żywności ekologicznej, ale również do bezpośredniego kontaktu z jej producentami. To wyjątkowe miejsce, gdzie można poznać historie stojące za produktem, dowiedzieć się, jak przebiega proces uprawy czy hodowli, a także zadać pytania dotyczące metod ekologicznej produkcji. Takie spotkania budują więź między konsumentami a rolnikami, wspierają lokalne społeczności i promują zrównoważony styl życia.

Świadome wybory żywieniowe pozwalają realnie wpłynąć na ochronę planety i wspierają rolnictwo ekologiczne. Nie potrzeba radykalnych zmian. Wystarczy sięgać po to, co dostępne na wyciągnięcie ręki, by działać na rzecz lepszej przyszłości dla nas wszystkich.

Przypisy:

[1] T. Żyłowski, Ślad węglowy głównych roślin uprawnych w Polsce, Studia i Raporty IUNG-PIB 2022, zeszyt 67(21), s. 25-35.

Bibliografia:

  1. A. Dobosz-Idzik, Gleba aktywna biologicznie – podstawą rolnictwa ekologicznego, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie 2021.
  2. M. Głodowska, A. Gałązka, Wpływ rolnictwa ekologicznego na środowisko w koncepcji rozwoju zrównoważonego, Wieś i Rolnictwo 2017, 2 (175), s. 147-165.
  3. M. Ciarko, A. Paluch-Dybek, Ład ekonomiczny, środowiskowy oraz społeczny triadą zrównoważonego rozwoju, Współczesne Problemy Ekonomiczne 2014, nr 9, s. 16–27.
  4. B. Sazońska [i in.], Gospodarowanie ekologiczne – co każdy rolnik wiedzieć powinien? Materiały szkoleniowe dla rolników posiadających certyfikowane gospodarstwa ekologiczne, Radom 2021.
Źródło: materiały partnera.